Deelnemers aan de


Atelier P68 is geopend op afspraak. U kunt ook even aanbellen.

Nu te zien

Nu te zien in P68

Judy van Blaricon

Roots

Wortels praten met elkaar

Roots
Wortels praten met elkaar 
Judy van Blaricon
De expositie toont onder meer olieverf- en papierwerk door Judy van Blaricon. Zij werkt als communicatieadviseur in Amersfoort en daarnaast maakt zij vrij werk. In 2013 heeft ze de vijf jaar durende avondopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) met een diploma in ‘Fine Arts’ afgerond. Intuïtie, reflectie en tijd spelen een belangrijke rol in haar werk. Zijzelf, de medemens, de relatie tot elkaar en de omgeving vormen een rode draad. De vorm varieert; van Powerpoint-kunst presentaties en andere voordracht, video-installaties en fotografie tot en met krijt, collage en schilderen. Met regelmaat is er een verwijzing naar ‘De media’ of ‘De kunstwereld’. De afgelopen jaren heeft zij naast ander werk, steeds ook zichzelf en familieleden geportretteerd.
“Voor deze periode op deze prachtige, intieme plek in het Soesterkwartier van Amersfoort, heb ik gekozen voor het exposeren van portretten van oma en opa (van mijn vader’s kant – VS); mijn nicht (dochter van mijn zus en haar man), een neef (zoon van mijn broer en zijn vrouw), mijn moeder (NL) en mijzelf. Het landschap met de boerderij en de heuvels is naar een schilderij van mijn ‘great grandfather’, dat nu in Amerika bij zijn kleindochter hangt.”
De werken zijn gemaakt tussen ca. 2014 en juni 2019. Afgelopen maanden bleek mijn moeder ziek en zij stierf -82 jaar oud- twee weken voor deze expositie.
Schilderen is een vorm van ontdekken. Voor mij is het op deze manier tonen van portretten bijzonder. Voor de kijker, de bezoeker is het in zekere zin een uitnodiging om stil te staan bij ‘familie’, eigen wortels en hoe wij (allen) ons ontwikkelen.
De titel is geïnspireerd door 3 verschillende artikelen in afgelopen 5 jaar, van NRC:
Bomen wisselen op grote schaal bouwstoffen uit. ‘suikers die de ene boom heeft geproduceerd, duiken maanden later op in de wortels van naburige bomen. Drie Zwitserse botanici hebben dat aangetoond bij sparren in een woud.’ Duitse boswachter Marcel Wohlleben zei in een interview ‘dat bomen „zorg verlenen aan familieleden in de buurt die dorst hebben of ziek zijn”.’ ‘De Italiaanse plantkundige Stefano Mancuso reageert op de vraag of planten geluid kunnen maken: ‘„Wacht, hier heb ik het”. Op zijn computer klikt hij een opname aan die door Britse collega’s is gemaakt. „Tiktiktiktik….tiktik. Klik….klik”, klinkt het. Het zijn trillingen, voortgebracht door een groeiend worteltje in water; met een laser opgevangen en daarna vele malen versterkt.’
Atelier P68
Juni 2019
Getoond werk van Judy van Blaricon is niet te koop.